Hannie van der Made | CV

WERKZAAMHEDEN
2019 Curator tentoonstelling ‘move d’, actuele concrete kunst – Pulchri, Den Haag.
14 kunstenaars zijn hiervoor geselecteerd, van hun werk heb ik een selectie gemaakt en de tentoonstelling samengesteld.
Deelnemende kunstenaars: Bob Bonies, Eef de Graaf, Rik van Hazendonk, Roland de Jong orlando, Anneke Klein Kranenbarg, Ditty Ketting, André van Lier, Marus van der Made, Tineke Porck, Cees Post, Cees van Rutten, Anne Rose Regenboog, Eddy Stikkelorum, Yuniko Yumeda. Tijdens de opening werd een dans uitgevoerd door een danser van De Dutch Don’t Dance Division. Een pagina groot interview met Bob Bonies over de actuele concrete kunst verscheen in Den Haag Centraal. Bij de tentoonstelling is een gelijknamige catalogus verschenen.

2016 Curator tentoonstelling CONCREET 2.0 – Pulchri, Den Haag.
13 kunstenaarsleden van Pulchri zijn hiervoor geselecteerd. Na hun atelier bezocht te hebben heb ik in overleg met de kunstenaars een selectie gemaakt van hun werk en de tentoonstelling samengesteld.
Deelnemende kunstenaars: Els Binnendijk, Mabel Bouscholte, Cor van Dijk, Rik van Hazendonk, Badriah Suzanna Hamelink, Roland de Jong Orlando, Ditty Ketting, André van Lier, Marus van der Made, Cees Post, Anne Rose Regenboog, Cees van Rutten, Yumiko Yoneda. Bij de tentoonstelling is een gelijknamige catalogus verschenen.

2014 Curator tentoonstelling CONCREET NU op uitnodiging van Terra Art Projects.
22 Nederlandse kunstenaars zijn door mij geselecteerd, heb ik werk van hen uitgekozen en de tentoonstelling samengesteld. Oudste deelnemer Joost Baljeu (1925-1991), jongste Anna Kolbe (1989). Generatieverschillen en overeenkomsten binnen de concrete constructieve kunst worden getoond. Dogmatisme wordt verdreven door een meer persoonlijke benadering waarbij emotie en intuïtie een rol spelen. Tijdens de opening werd een dans uitgevoerd door een danser van De Dutch Don’t Dance Division. Bij de tentoonstelling is een gelijknamige catalogus verschenen.

Van 2010-2019 werk ik voor de Nederlandse Kring van Beeldhouwers mee aan de realisatie van haar ledententoonstellingen.

Van 1996-2010 partner ontwerpstudio Vandermades Design
Veelzijdige opdrachten uitgevoerd voor interieur, exterieur en beeldende kunst.
Een eigen stoellijn ontwikkeld: de ‘madelijn’.
O.a. de inrichting verzorgd voor de faculteit bedrijfskunde van de ERASMUS UNIVERSITY ROTTERDAM RSM.
Organisatie van de expositie sieraden 2008 en de expositie design 2010 in onze studio.

Kunstprojecten 1995-2008 gemeente Zoetermeer
Voorzitter en organisatie prijsvraag kunstwerk 50 jaar Wilhelminapark Zoetermeer.
Diverse kunstprojecten heb ik geleid:
‘waterkader’ met Jeroen van Westen
‘het kappersharnas’ met Sjaak Langenberg
en meegewerkt aan de realisatie van:
‘literatuur in de trein’ een project van de gemeente Zoetermeer met diverse auteurs, zangers en zangeressen

KUNSTSTICHTING IDAC 1992-1999
Een samenwerking van galerie l’Idée (Hannie van der Made) en Art Construct (André van Lier). Met de kunststichting IDAC hebben we tentoonstellingen georganiseerd, van ruim 100 werken uit het project 30×30 en ruim 30 sculpturen uit de collectie van galerie l’Idée, in diverse musea in Nederland en Duitsland. Wij hadden 350 werken in consignatie van 150 kunstenaars uit binnen- en buitenland. In 1999 hebben wij deze collectie van concrete kunst overgedragen aan Museum het Mondriaanhuis in Amersfoort.

SYMPOSIUM TENTOONSTELLING
In 1992 heb ik het symposium ‘is er nog toekomst voor het constructivisme’ georganiseerd met daaraan gekoppeld een tentoonstelling van concrete kunst. Dit onder de noemer van kunststichting IDAC (galerie l’Idee en Art Construct). Het panel van het symposium bestond uit Jean Leering (hoogleraar kunstgeschiedenis en ouddirecteur Van Abbemuseum), Hans Paalman (directeur Stedelijk Museum Schiedam), Frits Bless (directeur Van Reekummuseum Apeldoorn), Truus Wilmink (kunstenaar) en Jonneke Jobse (kunsthistoricus).

GALERIE L’IDEE 1983-1991
Ruim 9 jaren zwaaide ik de scepter in mijn galerie: Galerie l’Idée. Begonnen met kunstenaars die ik boeiend vond heb ik mij al na korte tijd gespecialiseerd in de kunststroming ‘geometrisch abstracte kunst’ ook wel ‘concrete constructieve kunst’ genoemd. Ik werkte met Nederlandse en buitenlandse kunstenaars zoals Joost Baljeu, Bob bonies, Harmen Abma, Carl Andre (USA), Hartmut Böhm (D), Waldo Balart (Esp), Jurgen Blüm (D), John Carter (UK),  Francois Morellet (F), Albert Rubens (B), Terje Roalkvam (N), Erik Saxon (USA), Ryszard Winiarski (P) en vele anderen. De KunstRai was één van de belangrijke beurzen waaraan ik deelnam. De samenwerking met musea waren hoogtepunten.

ARTOTHEEK de Graanschuur, gemeente Zoetermeer 1981-1983
medewerkster, o.a. de inrichting van wisselende tentoonstellingen

BESTUURLIJKE FUNCTIES
Bestuurslid Vrije Academie Zoetermeer 1996-2001
Bestuursvoorzitter kunststichting IDAC 1992-1999
Programmaraadslid kunst en cultuur Zfm 1998-1999
Bestuurslid vrienden Nederlands Dans Theater 1981-1982
Bestuurslid Wazoem dans- en expressiecentrum 1978-1980

PUBLICATIES
Catalogus ‘move-d’, actuele concrete kunst – 2019
Catalogus CONCREET 2.0 – 2016
Catalogus CONCREET NU, Terra Art Projects – Zoetermeer – 2014
Catalogus Konkrete Kunst Internationaal, Museum ‘t Coopmanshûs Franeker – IDAC – 1995
Catalogus Konkrete Kunst International, Wilhelm Hack Museum Ludwigshafen – IDAC – 1994
Catalogus Konkrete Kunst international – IDAC Zoetermeer – 1992
Catalogus Nederlandse Konkrete Kunst – galerie l’Idée Zoetermeer – 1988
Catalogus Konkrete Multiples – galerie l’Idée Zoetermeer – 1986

OVERIGE PUBLICATIES
Pulchri Magazin diverse publicaties omtrent de tentoonstellingen CONCREET 2.0 en ‘move-d’, Actuele concrete kunst. DHC pagina groot interview met Bob Bonies omtrent actuele concrete kunst.
Museumjournaal Concreet NU, vele publicities over GALERIE L’IDEE verschenen in landelijke dagbladen zoals NRC, de Volkskrant, Trouw, Haags Gemeentemuseumkrant en de Haagse Courant. In diverse tijdschriften zoals Kunstbeeld, de Architect, Eigen Huis. Een Dissertatie omtrent GALERIE L’IDEE is te vinden in het MOMA.